Programare la un psiholog? De ce?

Nu demult oamenii nu prea indrazneau sa vorbeasca despre dificultatile lor personale. Deranjamentele psihologice (de la boli psihice la banala tristete) erau un subiect delicat care  nu se aborda decat arareori. O oarecare jena insotea ideea de a consulta un profesionist al psihologiei (psiholog, psihoterapeut, psihiatru).

Din fericire, societatea a evoluat si admitem astazi, din ce in ce mai mult faptul ca viata este marcata de perioade de crestere si de stagnare. Evenimentele normale ale unui ciclu de viata (doliu, separare, reorientarea carierei, pierderea locului de munca, samd) ne pot face sa plonjam intr-o criza mai mult sau mai putin profunda care va cere apelul la un specialist in psihologie pentru a iesi din impas. Astazi, apelul la un psiholog sau psihoterapeut este un fapt acceptat ca natural; uneori mergem la specialist pentru a putea face fata unor dificultati de ordin psihologic, alteori pentru ca ne dorim pur si simplu sa ne imbogatim viata, sa ne dezvoltam spritual.

Nu exista motive bune si motive rele pentru a consulta un psiholog .Cele mai frecvente motive sunt:

  • dificultatile de natura personala: „Ma simt rau in pielea mea si deprimat, sunt siuatii care ma ingrozesc, sunt angoasat si tensionat, am incetat sa ma mai dezvolt, simt ca regresez”
  • un obstacol in viata: se poate sa avem nevoie de ajutor pentru a traversa un eveniment dificil din viata noastra ( doliu, boala, pierderea locului de munca, divort)
  • dificultati in relatiile interpersonale: „Am adeseori senzatia ca oamenii nu ma plac, sunt in permanenta angrenat intr-un conflict si nu stiu cum sa-l rezolv. Ma simt izolat, ne-adaptat in relatiile mele cu alte persoane.”
  • dorinta de a trai mai intens: „Mi-ar placea sa ma cunosc mai bine, nu sunt nefericit, dar ma intreb daca nu trec pe langa lucruri importante din viata mea fara sa-mi dau seama; as dori sa-mi imbogatesc viata si sa fac un demers de dezvoltare personala.
  • dorinta de a-si schimba viata: „Vreau sa fac schimbari in viata sau cariera mea, dar nu stiu de unde sa incep si ma tem  sa nu fac o alegere gresita.”

Toate aceste motive si multe altele pe langa ele sunt bune pentru a consulta un psiholog. Adesea traim cu convingerea ca vom putea regla singuri lucrurile sau ca timpul le va aranja pe toate. Din pacate, uneori lucrurile se pot inrautati si in plus pot aparea probleme de sanatate psihica.

Cu perturbarile psihologice e ca si cu durerea de dinti: e mai bine sa actionezi inainte ca dintele sa fie complet cariat si sa necesite o interventie majora!

Savu Georgeta – Psiholog – Logoped – Centrul Medical PRAIN

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.