Ce este psihoterapia?

Ce este psihoterapia?

Chiar asa! Vorbim despre psihoterapie, despre cura terapeutica, despre demers psihoterapeutic…

Ce inseamna toate acestea? Ce presupune, pana la urma o psihoterapie?

Inainte de toate, consultarea unui psihoterapeut presupune decizia constienta de a te confrunta cu propriile dificultati personale si de a te angaja intr-un proces de schimbare care iti va permite sa-ti imbogatesti si sa-ti dezvolti propria viata. Inseama sa alegi sa te schimbi si sa te maturizezi, sa cresti, dar este o experienta care cere o buna doza de curaj si cateva eforturi insemnate.

Psihoterapia este un demers personal, pe care il faci numai si numai pentru tine; profesionistul pe care il alegi sa te insoteasca in aceasta calatorie de imbogatire a sinelui are rolul de a te ajuta sa vezi lucrurile mai clar. El nu detine solutiile la problemele tale si nici adevaruri universale, dar stie cum sa iti ghideze pasii ca sa poti sa descoperi propriile tale solutii si modul tau personal de a-ti transforma viata.

De obicei, psihoterapia se desfasoara intre tine si psihoterapeutul tau. Vei fi singur cu el si va veti intalni cu o frecventa variabila ( 1-2 ori pe saptamana). Intrevederile pot avea forme diferite in functie de orientarea teoretica si de tehnicile utilizate de psihoterapeutul respectiv. Uneori exercitiile deprinse in cabinet pot fi continuate si acasa fara supravegherea directa a terapeutului (asa cum este cazul relaxarii).

Durata procesului este variabila, se poate intinde pe cateva saptamani, luni sau chiar ani (in cazul psihanalizei). Toate acestea depind de obiectivele tale, de motivele pe care le ai pentru acest demers, si de amploarea dificultatilor pe care te pregatesti sa le intampini.

Aminteste-ti ca poti discuta  despre aceste intrebari inca de la inceput , pentru a putea decide, in cunostiinta de cauza, daca te poti angaja intr-un demers psihoterapeutic alaturi de respectivul terapeut. Este esential sa te simti comfortabil cu specialistul pe care l-ai ales, este esential sa intelegi exact modul in care se vor desfasura sedintele precum si obligatile si drepturile pe care le ai in cadrul acestei relatii.

Savu Georgeta – Psiholog – Logoped – Centrul Medical PRAIN

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.